top of page

Omsorg till dig själv=Läkning

Mycket av vår läkning handlar om att ta hand om oss själva. Att ge oss själva omsorg i olika former. Att vi är värda att ha det bra och att vi är värda att njuta och ha det skönt. Sen är det såklart olika vad varje individ behöver och vad omsorg är just för dig men generellt så finns det ändå vissa saker som är grundläggande enligt mig. Jag skriver om dem längre ner i texten.


Tänk ändå vad svårt det kan vara att ta hand om sig själv på riktigt. Vi har så invanda beteenden, tankar, mönster om hur vi ska göra saker och om hur det ska vara att det blir svårt för oss att ta hand om oss själva. I alla fall för mig. Vi kanske stressar, inte tar oss tid, inte prioriterar...

Vi behöver ta hand om oss mer både fysiskt, mentalt, själsligt, på alla plan helt enkelt.

Jag har oftast svårt att känna att jag är värd att ha det bra. Det kan nog bero på olika saker men jag tror att det handlar om prestation, att jag alltid känt att jag måste prestera och gör jag inte det då är jag inte värd och att jag har bråttom och inte ger mig själv tid för omsorg. Men det är något jag hela tiden blir bättre på och jag märker verkligen skillnad.

Hur gör vi då det? Tar hand om oss själva.

Några grundläggande saker som jag både lärt mig, läst om och upplevt själv är:

  1. Medveten meditation- att sätta eller lägga sig medvetet och stanna en stund, kort eller lång, i stillhet och lugn utan yttre distraktioner, utan mobil, utan hörlurar och podd/musik, utan måsten och prestation, i ett nyfiket och utforskande förhållningssätt till det som är, i bara varandet, inget mer än det. Här kan du uppleva allt eller inget, det spelar ingen roll men du får en stund med dig själv, den viktigaste personen i ditt liv. I början kanske det inte känns på något speciellt vis alls, det kanske är en massa tankar som tar plats, det kanske är något som kliar eller skaver på din kropp men ju oftare du är i medvetenhet så kommer du att märka skillnad. Hellre ofta och kort än sällan och länge, eller inte alls.

  2. Att göra saker där du tappar tid och rum- vad tycker du om att göra? Vet du det? När mår du bra? Vad gör du när du tappar kollen på klockan och blir förvånad när du ser vad tiden är? Ofta kan det vara någon form av skapande eller något kreativt som du pysslar med och det finns massa saker som går under den kategorin. Om du hittar något där du upplever detta så gör mer av det. Det finns kanske inget slutmål med det du gör utan du bara gör något utan prestation och det är då du mår som bäst.

  3. Naturen/skogen- det vet nog alla vid det här laget efter all forskning, artiklar med mera att vi människor ska vistas mer i naturen. Vandra, sitta på en stubbe, bara vara i naturen mår vi bra av och även där så kan vi utesluta mobiler och hörlurar och lyssna till ljuden som finns där. Vi kan sitta under ett träd och luta oss mot stammen, vi kan strosa runt eller vad ni väljer själva. Man kan göra upp en eld, plocka bär när det finns det.

  4. Fysisk omsorg- sedan har vi vår kropp och den behöver också omsorg. Vissa gillar massage eller olika behandlingar men det kan vara de små sakerna som gör skillnad. Vi kan ta ett bad, bada bastu, äta bra, motionera, ha rutiner, sova/vila, tvätta håret, klippa naglarna, lyssna till din kropp. Här kan det vara fint att göra dessa saker medvetet, att vara mindful i det du gör. Känna, uppleva det du gör i stunden och kanske känna omsorgen du ger till dig själv och din kropp. Om vi lyssnar till kroppen så kommer vi att "höra" vad den vill säga oss och vi får då ett mycket bättre samarbete, kropp, själ och sinne!

Kram Elin

22 visningar4 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

En dag i livet

Ibland vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Livet är så himla mycket. Om man är som jag, känslig, högkänslig, intuitiv, inkännande eller vad man nu känner för att kalla det, för mig spelar det inge

Chakrabalansering i naturen

❤️🧡💛 Chakrabalansering i naturen Om du går ut i naturen så balanserar du ditt första chakra: rotchakrat, vår bas, att vara nära jorden och marken gör att vi grundar oss, känner mer närvaro i stunden

4 comentarios


Åsa Bäckström
Åsa Bäckström
27 mar 2023

Tack för fin on-line meditation igår kväll. Gott för kropp och själ.

Me gusta
Elin Bäckström
Elin Bäckström
28 mar 2023
Contestando a

Varsågod!

Me gusta

Jättefint skrivet Elin ❤️

Me gusta
Elin Bäckström
Elin Bäckström
28 mar 2023
Contestando a

Tack!!

Me gusta
bottom of page