top of page

Att lyssna på din kropp och ta hand om dig själv!

Vi vet mycket på en intellektuell nivå. Vi kan läsa oss till hur vi ska ta hand om oss själva, vad vi behöver osv och ofta vet vi vad vi behöver men vi gör inte det! Känns det igen? Hur svårt ska det vara att ta hand om sig själv? Tydligen är det svårt om ni frågar mig. Jag tycker att jag nästan jämt försöker att hitta en balans med måsten, vad jag behöver och vad jag vill. Vad jag behöver kommer dock oftast sist på listan. Såklart har jag ju blivit bättre med åren och jämför jag med hur det var i mina yngre år så är jag väldigt mycket bättre på att lyssna på min kropp. Jag var länge ganska avstängd känslomässigt och hade ingen koll på vad det var jag kände och att det hängde ihop med min fysiska hälsa. Jag har sedan jag var barn haft en hel del magont, allergier, eksem, förkylningar, täppt i näsan, ont lite här och var men oftast ganska diffusa symtom. Jag har besökt vården hyfsat många gånger men utan direkt resultat. Jag fick 2017 uttmattningssymtom och jag fick så jädra ont i ryggen så att jag knappt tog mig ur sängen. Det var egentligen inte förräns då som jag började förstå att jag inte alls hade så bra kontakt med mig själv, mina känslor och min kropp. Jag hade inte alls lyssnat till alla signaler jag fått på olika sätt och bara kört på.


Jag var först sjukskriven i två kortare omgångar och sedan tackade jag nej till att fortsätta att jobba som mentor på den skolan jag jobbade på just då. Jag var arbetslös och mina dagar såg i stort sett likadana ut, skjutsa mina tre barn till dagis/skola, åka hem, vila/sova, äta, hämta barn, åka hem...

Men det var ju i tomheten, tiden mitt i mellan som min resa i personlig och andlig utveckling tog fart på riktigt. Jag sökte utbildning och kom in på behandlingspedagogutbildningen vilket blev startskottet på min väg hem, hem till mig själv. Jag började förstå att mina känslor är viktiga och att alla känslor måste få ta plats. Jag provade yoga och började lära känna min kropp lite bättre. Tidigare hade jag inte stannat upp, hela tiden bara drivit på olika saker jag skulle göra.

I mindfulness pratar man om SOAS- Stanna upp, Observera, Andas och Acceptera och Släpp taget. Det blev en ny lärdom för mig.

Idag så behöver jag ibland stanna hemma från jobbet för att vila= ta hand om mig själv, avboka trevliga saker= ta hand om mig själv, sova mitt på dan= ta hand om mig själv.

Det är viktigt att stanna upp och lyssna in kroppen, hur känns det, var känns det och ta hand om det som är utan att döma eller värdera det. Mycket av våra fysiska problem hänger ihop med hur vi mår på insidan och kan vi lära oss att se den kopplingen så förstår vi bättre och mer om oss själva och kan då göra skillnad. Min utmattning beror faktiskt på det och inte på själva jobbet eller andra orsaker. Sen så kan andra saker omkring bli den utlösande faktorn men inte grundorsaken! Men det får jag berätta mer om i ett annat inlägg!

Tack och hej!

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Chakrabalansering i naturen

❤️🧡💛 Chakrabalansering i naturen Om du går ut i naturen så balanserar du ditt första chakra: rotchakrat, vår bas, att vara nära jorden och marken gör att vi grundar oss, känner mer närvaro i stunden

Omsorg till dig själv=Läkning

Mycket av vår läkning handlar om att ta hand om oss själva. Att ge oss själva omsorg i olika former. Att vi är värda att ha det bra och att vi är värda att njuta och ha det skönt. Sen är det såklart o

bottom of page